لایت اسپیددیتابیس

نصب و راه اندازی وب سرور litespeed و MariaDB در CentOS

مقدمه

LiteSpeed یک وب سرور متن باز است که می‌تواند برای مدیریت وبسایت و سرویس ها استفاده شود. دلیل نصب و استفاده از این وب سرور امکانات و کارایی مناسب این وب سرور می‌باشد. از امکانات این وب سرور میتوان به سازگاری با rewrite rules آپاچی، رابط کاربری تحت وب برای ادمین و PHP بهینه سازی شده برای سرور اشاره کرد.

در این مقاله طریقه نصب وب سرور Litespeed در لینوکس توضیع CentOS به همراه MariaDB آموزش داده خواهد شد تا به همراه این وب سرور دیتابیس نیز مورد استفاده قرار گیرد. برای نصب این وب سرور شما می‌توانید یک یوزر غیر روت داشته باشید که با دسترسی sudo قادر باشد عملیات مورد نظر را انجام دهید، همچنین به همراه این وب سرور در repo امکان دانلود php بهینه سازی شده نیز فراهم بوده که می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

مرحله اول – اضافه کردن مخزن نرم افزاری [Repository] مربوط به LiteSpeed

مخزن نرم افزاری LiteSpeed برای CentOS 7 ارائه شده است که این امکان را فراهم میسازد تا بدون کامپایل کردن، نرم افزار های مورد نیاز خود را نصب نماییم. جهت اضافه کردن این مخزن دستور زیر را در ssh وارد نمایید:

sudo rpm -ivh http://rpms.litespeedtech.com/centos/litespeed-repo-1.1-1.el7.noarch.rpm

دستور بالا مخزن نرم افزاری که توسط yum برای نصب استفاده میک‌ند را آپدیت می‌نماید.

مرحله دوم – نصب LiteSpeed و MariaDB به همراه PHP

زمانی که مخزن نرم افزاری اضافه شد می‌توانیم بدون مشکل موارد ذکر شده را نصب نمود. برای نصب وب سرور و دیتابیس دستور زیر را در ssh وارد نمایید:

sudo yum install openlitespeed mariadb-server

نسخه PHP تغییر یافته که با Litespeed سازگار است همراه نصب استاندارد نصب خواهد شد..

برای مثال ما PHP نسخه ۵.۶ را به همراه افزونه مورد نیاز ان برای اتصال به mysql نصب می‌کنیم. نام این افزونه ها با “ls” شروع می‌شود. برای نصب php 5.6 و افزونه دیتابیس دستور زیر را در ssh وارد نمایید:

sudo yum install lsphp56 lsphp56-mysql

برای مشاهده افزونه های فعال برای php 5.6 می‌توانید از دستور زیر استفاده نمایید:

yum search lsphp56

اگر مایل هستید همه افزونه های این ورژن PHP را نصب نمایید می‌توانید از دستور زیر استفاده نمایید:

sudo yum install lsphp56-* --skip-broken

پس از نصب تمامی اجزای مورد نیاز حالا زمان انجام تنظیمات مورد نیاز است که در ادامه برسی خواهد شد.

مرحله سوم – تغییر پسوورد پیشفرض ادمین LiteSpeed

در قدم اول باید پسوورد پیشفرض ادمین را عوض می‌کنیم. پسوورد پیشفرض این نام کاربری “۱۲۳۴۵۶” می‌باشد! این مقدار باید به سرعت تغییر داده شود تا مشکلات امنیتی احتمالی مشاهده نشود. برای تغییر پسوورد کافیست دستور زیر را در ssh اجرا نمایید:

sudo /usr/local/lsws/admin/misc/admpass.sh

شما می‌توانید یک نام کاربری دیگری برای کاربر ادمین تعیین نمایید و یا با زدن Enter از نام پیشفرض “admin” استفاده نمایید. صفحه ادمین بصورت پیشفرض بصورت public در دسترس می‌باشد پس از انتخاب یک پسوورد پیچیده و مطمئن اطمینان حاصل کنید.

مرحله چهارم – فعال کردن ورژن PHP جدید

در مرحله نصب ما PHP ورژن ۵.۶ را نصب کردیم اما هنوز به وب سرور گفته نشده که از PHP ورژن جدید استفاده نمایید. برای تعریف PHP ورژن جدید باید آن را مسیر فراخوانی PHP لینک نماییم. برای این کار کافیست دستور زیر را در ssh بزنید:

sudo ln -sf /usr/local/lsws/lsphp56/bin/lsphp /usr/local/lsws/fcgi-bin/lsphp5

مرحله پنجم – Start و امن سازی MariaDB

در این مرحله نیاز است دیتابیس نصب شده شروع به کار کرده و برخی از تنظیمات انجام شود.برای شروع به کار کردن MariaDB دستور زیر را در خط رمان بزنید:

sudo systemctl start mariadb

پس از آن بهتر است MariaDB در قسمت سرویس ها فعال شود تا در هنگام شروع به کار سیستم عامل دستابیس ما نیز Start شود:

sudo systemctl enable mariadb

برای امن سازی و قرار دادن پسوورد میتوانیم اسکریپت زیر را اجرا نماییم تا اقدامات امنیتی مقدماتی را برای ما انجام دهد:

sudo mysql_secure_installation

پس از اجرا شدن این اسکریپت در ابتدا از شما پسوورد کاربر root سوال می شود، شما هنوز پسووردی برای آن تعیین نکرده اید پس Enter را بزنید. در مرحله دوم از شما خواسته می‌شود تا یک پسوورد برای root تعیین نمایید، پسوورد مورد نظر خود را نوشته و Enter را بزنید تا مدیریت دیتابیس شما پسوورد داشته باشد.

در ادامه نیز سوالاتی از شما می‌شود که می‌توانید با زدن Enter آن ها را تایید کنید. این مراحل موارد نا امن را حذف می‌کند.

مرحله ششم – تست صفحه پیشفرض و صفحه مدیریت LiteSpeed

تا این مرحله لایت اسپید باید نصب و اجرا شده باشد. اما برای Start,Stop,Status و Restart این وب سرور می‌توانید از دستور service و در کنار ان نام سرویس یعنی lsws استفاده نمایید و عملیات لازم را انجام دهید. جهت مشاهده وضعیت لایت اسپید از دستور زیر استفاده نمایید:

sudo service lsws status

در دستور بالا می‌توانید بجای status از start یا stop و… استفاده نمایید.

در مرورگر می‌توانید برای مشاهده صفحه پیشفرض از ادرس IP و پورت ۸۰۸۸ استفاده نمایید. دسترسی به لایت اسپید از طریق مرورگر بصورت زیر می‌باشد:

http://server_domain_or_IP:8088

پس از آن صفحه پیشفرض LiteSpeed مشاهده می‌شود که مانند تصویر زیر می‌باشد:

پس از مشاهده صفحه پیش فرض لایت اسپید و اطمینان از نصب زمان ورود به صفحه ادمین و انجام کانفیگ های ابتدایی می‌باشد. برای ورود به رابط کاربری تحت وب LiteSpeed پورت ۷۰۸۰ را با پروتکل HTTPS با IP در مرورگر وارد نمایید:

https://server_domain_or_IP:7080

احتمالا صفحه ولید نبودن SSL برای شما نمایش داده می‌شود. روی گزینه های آن کلیک کرده و کار را ادامه دهید. بطور مثال در کروم باید روی گزینه Advanced و Procced to … کلیک نمایید. در این قسمت باید یوزر و پسووردی را که چند دقیقه قبل با استفاده از admpass.sh ست کردید را وارد نمایید.

زمانی که به درستی وارد پنل شوید محیط ادمین برای شما نمایش داده می‌شود.

مرحله هفتم – تغییر پورت پیشفرض

همانطور که در مراحل قبل مشاهده کردید پورت پیشفرض جهت نمایش صفحه پیشفرض وب، ۸۰۸۸ بود که این پورت در حالت استاندارد باید به پورت ۸۰ تغییر نمایید. برای انجام این مورد از منوی Configuration گزینه Listeners را انتخاب نمایید.

در منوی Listener ها لیست پورت ها نمایش داده می‌شود که باید View/Edit زا کلیک کنید.

می‌توانید با کلیک روی Edit در قسمت بالا و سمت راست Address Setting پورت پیشفرض را ویرایش کرده و از ۸۰۸۸ به ۸۰ تغییر دهید، سپس تغییرات را Save کنید. برای اعمال تغییرات باید وب سرور را ریستات نمایید. برای این کار از منور Action گزینه Graceful Restart زا بزنید.

اطلاعات کاربردی در مورد تنظیمات LiteSpeed

وب سرور لایت اسپید می‌تواند بطور کامل تحت وب مدیریت شود. هرچند در آینده آموزش های دیگری در مورد این وب سرور قرار خواهد گرفت اما دانستن برخی از موارد مانند آدرس فایل های تنظیمات و لاگ و… ممکن است برای شما کارآمد باشد.

  • تمامی چیز هایی که به لایت اسپید مربوط است در دایرکتوری usr/local/lsws/ قرار دارد.
  • آدرس پوشه پیشفرض (Virtual host) وب سایت در شاخه usr/local/lsws/DEFAULT/html قرار دارد. فایل لاگ و تنظیمات این Virtual host در آدرس /usr/local/lsws/DEFAULT/ قرار دارد.
  • در صفحه ادمین لایت اسپید می‌توانید Virtual Host های مورد نیاز خود را ایجاید نمایید، هرچند قبل از آن جهت آدرسی دهی برای فولدر virtual host مورد نظر باید فولدر آن را از طریق ssh  ایجاد کنید، چون صفحه ادمین لایت اسپید نمی‌توانید خود برای virtual host شما دایرکتوری ایجاد نمایید.
  • می‌توانید برای virtual host های مشابه یک template ایجاد نمایید.
  • پنل ادمین دارای منوی Help است که می‌تواند برای شما مفید باشد.
  • بعد از تغییرات و ریستات روی Home کلیک کنید تا اگر اروری ایجاد شد ان را مشاهده و برسی نمایید.
  • اگر ورژن PHP نصب شده  مناسب نیاز شما نبود می‌توانید با استفاده راهنمای Help تغییرات لازم را ایجاد نمایید. برای شروع میتوانید از قسمت Action و زیر منوی Compile PHP تنظیمات دلخواه را انتخاب نمایید.

سعید یاوری

فعال در حوزه شبکه و امنیت DevSecOps

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا